Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2009

kathimerini.gr | Επιβλαβής για την καρδιά η γρίπη

kathimerini.gr | Επιβλαβής για την καρδιά η γρίπη

Οι θάνατοι από καρδιά μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των συνολικών θανάτων λόγω της γρίπης (30% έως 50%), σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που συστήνει στους καρδιοπαθείς να εμβολιαστούν οπωσδήποτε.

Η έρευνα, υπό τους επιδημιολόγους σε θέματα μολυσματικών ασθενειών Σαρλότ Γουόρεν-Γκας και Άντριου Χέιγουορντ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “Lancet Infectious Diseases”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Πρακτορείο Ρόιτερ, εκτιμά ότι ποσοστό 30% έως 50% των θανάτων κατά τα ξεσπάσματα γρίπης μπορεί να αποδοθεί σε καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Ο υπολογισμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει εκτιμήσεις για τον ιό της τρέχουσας πανδημίας Η1ΝΙ, αλλά προκύπτει από την ανάλυση όλων των σημαντικών ξεσπασμάτων γρίπης μεταξύ 1932 και 2008. Οι επιστήμονες μελέτησαν όλες τις έρευνες που έχουν γίνει σε αυτή την χρονική περίοδο και καλύπτουν ολόκληρους πληθυσμούς χωρών και οι οποίες δείχνουν αύξηση των θανάτων λόγω καρδιάς, όταν κυκλοφορεί ιός της γρίπης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός της γρίπης προκαλεί φλεγμονή και επιδρά στους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν την πήξη του αίματος, με συνέπεια να μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις εναποθέσεις λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών και έτσι να προκαλέσει την αποκόλληση θρόμβων που μπλοκάρουν την κυκλοφορία του αίματος.

Η μελέτη αναφέρει ότι αν και μέχρι σήμερα λίγες έρευνες έχουν γίνει για το κατά πόσον ο εμβολιασμός κατά της γρίπης βοηθά στην προστασία των καρδιοπαθών, τα περισσότερα διαθέσιμα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι όντως βοηθά. Γι’ αυτό, οι ερευνητές συστήνουν τον εμβολιασμό των ατόμων με γνωστά προβλήματα καρδιάς.

Οι χρόνιοι καρδιοπαθείς βρίσκονται ήδη μεταξύ των κατηγοριών των ατόμων που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, όταν φτάσουν τα νέα εμβόλια κατά του ιού Η1ΝΙ της νέας γρίπης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ







Για την αναμετάδοση:

Μάριος Ανδρέου

Παιδίατρος
Υπεύθυνος ΚΠΜ
Διαδικτυακός Παραγωγός
andreou62@gmail.com

Contact Me FacebookYoutubeBlogger

Δεν υπάρχουν σχόλια: