Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2009

ΗΠΑ: μισό εκατομμύριο παιδιά το χρόνο αντιδρούν άσχημα στα φάρμακα

ΗΠΑ: μισό εκατομμύριο παιδιά το χρόνο αντιδρούν άσχημα στα φάρμακα

child-taking-syrup

Περισσότερα από μισό εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ αναπτύσσουν σοβαρές αντιδράσεις σε ευρύτατα χρησιμοποιούμενα φάρμακα και χρειάζονται θεραπεία ή και εισαγωγή σε νοσοκομείο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν από κοντά όταν τα παιδιά τους λαμβάνουν για πρώτη φορά κάποιο φάρμακο, καθώς αυτή η πρώτη έκθεση μπορεί να αποκαλύψει αλλεργική αντίδραση, δήλωσε η κύρια συγγραφέας της έρευνας, Dr. Florence Bourgeois, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης.

Επίσης, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες ενός νέου φαρμάκου, πρόσθεσε η Dr. Bourgeois.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του Pediatrics και βασίζεται σε εθνικά στατιστικά στοιχεία για τις επισκέψεις γονέων σε κλινικές και τμήματα επειγόντων περιστατικών, από το 1995 έως το 2005. Ο αριθμός των παιδιών που αντιμετωπίζονταν ετησίως για άσχημες αντιδράσεις σε φάρμακα στη διάρκεια αυτού του διαστήματος ήταν σχετικά σταθερός και ανερχόταν σε 585.922.

Η Dr. Bourgeois δήλωσε ότι δεν υπήρξαν θάνατοι λόγω των αντιδράσεων σε φάρμακα στα στοιχεία που μελέτησε, αλλά 5% των παιδιών είχαν αρκετά σοβαρό πρόβλημα ώστε να νοσηλευτούν.

Η μελέτη περιελάμβανε τις αντιδράσεις σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της υπερδοσολογίας από λάθος. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνταν για ποικιλία καταστάσεων, όπως ωτίτιδες, στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, κατάθλιψη και καρκίνος. Στους εφήβους, μεταξύ των φαρμάκων που συνδέθηκαν συχνά με ενοχλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλαμβάνονταν τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία σχετίστηκαν με εμμηνορροϊκά προβλήματα, ναυτία και έμετο.

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών αποτελούσαν το 43% των επισκέψεων σε κλινικές και τμήματα επειγόντων, ακολουθούμενα από τους εφήβους ηλικίας 15-18 ετών, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 23% των επισκέψεων.

Ο Michael Cohen, πρόεδρος του Ινστιτούτου για Ασφαλείς Φαρμακευτικές Πρακτικές, δήλωσε ότι ένα συχνό πρόβλημα αφορά τη χορήγηση υγρών φαρμάκων σε μικρά παιδιά. Οι δόσεις μπορεί να καθορίζονται σε σταγόνες, κουταλάκια του τσαγιού ή χιλιοστόλιτρα (ml) και οι γονείς μπορεί να θεωρήσουν από λάθος ότι αυτές οι δόσεις είναι ισοδύναμες.

Ο κ. Cohen είπε ότι οι γιατροί θα πρέπει να φροντίζουν να είναι σαφείς σχετικά με τις δόσεις και οι γονείς θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν καταλάβει ακριβώς πώς θα χορηγήσουν το υγρό φάρμακο πριν φύγουν από το φαρμακείο.

Πηγή:Associated Press

Για την αναμετάδοση:

Μάριος Ανδρέου

Παιδίατρος
Υπεύθυνος ΚΠΜ
Διαδικτυακός Παραγωγός
andreou62@gmail.com

Contact Me FacebookYoutubeBlogger

Δεν υπάρχουν σχόλια: