Σάββατο, Οκτωβρίου 24, 2009

Νέα Γρίπη: Από 10 Νοεμβρίου ο πανδημικός εμβολιασμός | Health View

Νέα Γρίπη: Από 10 Νοεμβρίου ο πανδημικός εμβολιασμός

jpg

Από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινά στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα εμβολιαστεί με μια δόση του εμβολίου, ενώ επαναληπτική δόση ενδέχεται αν χρειαστούν τα παιδιά κάτω των 8 χρόνων και οι ενήλικες άνω των 60 ετών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Ύστερα από πολύωρη συνεδριάση, η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει στην ομάδα που θα εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα τους γιατρούς και νοσηλευτές, τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, τις έγκυες που διανύουν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μήνων. Στη συνέχεια θα εμβολιαστεί ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός, κατά ηλικιακές ομάδες. Ειδική ομάδα του πληθυσμού θα αποτελέσουν οι εργαζόμενοι σε τομείς κρίσιμους για τη λειτουργία του κράτους - ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαδικασίες για τα 350 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα που θα "στηθούν" στις κατά τόπους νομαρχίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει περίπου 1,5 εκατομμύρια δόσεις του πανδημικού εμβολίου.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των δύο από τις τρεις εταιρείες που παρασκευάζουν τα εμβόλια, οι οποίοι ενημέρωσαν αναλυτικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας για τα εμβόλια, τη χορήγησή τους και τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι παρενέργειες του εμβολίου

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγήτρια κ.Ελένη Γιαμαρέλλου, οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου είναι ήπιες και δεν διαρκούν περισσότερο από δύο ή τρεις μέρες. Μετά την χορήγηση του εμβολιασμού μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο χέρι όπου έγινε το εμβόλιο - ο πόνος μπορεί να προκληθεί από τον ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος παράγοντα που περιέχει το εμβόλιο. Την επομένη μπορεί να παρουσιαστεί πυρετός ενώ τη δεύτερη μέρα του εμβολιασμού πιθανόν να εκδηλωθεί παροδικός πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς. Πάντως τόσο οι γιατροί όσο και οι πολίτες θα εφοδιαστούν με ειδικές κάρτες στις οποίες θα αναφέρουν με λεπτομέρειες κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να προκύψει μετά τον εμβολιασμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: