Τρίτη, Ιουνίου 03, 2008

Όλο και πιο συχνός ο καρκίνος του δέρματος - www.paidiatros.gr

Όλο και πιο συχνός ο καρκίνος του δέρματος - www.paidiatros.gr: "Όλο και πιο συχνός ο καρκίνος του δέρματος"



Εξαιρετικά συχνός έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του δέρματος, ο οποίος όμως αν αντιμετωπιστεί πρώιμα, έχει υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης. Αν και είναι γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο αποτελεί παράγοντα καρκινογένεσης στο δέρμα, τα αντηλιακά δεν παρέχουν προστασία γιατί δεν χρησιμοποιούνται σωστά και σε επαρκείς ποσότητες. Στην Ελλάδα παρατηρούνται 20.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο και 500 νέα περιστατικά μελανώματος, το οποίο έχει τη χειρότερη πρόγνωση. Η συχνότητα του μελανώματος έχει ραγδαία αύξηση, καθώς από 1/1250 που ήταν το 1980, το 1996 έφτασε το 1/87 και το 2000 στο 1/75. Το μελάνωμα εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Οι συνηθέστεροι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι βασικοκυτταρικός (80%,), ο ακανθοκυτταρικός (15%) και το μελάνωμα (4%), ενώ τα επιθηλιώματα αποτελούν 95% του καρκίνου του δέρματος και εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 60-65 ετών. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πλαστικός χειρουργός και επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" Αντώνης Αντωνίου με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Ηλιος και μελάνωμα» την οποία διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η «Αντικαρκινική Ενημέρωση».
Το μελάνωμα και η θεραπεία του
Το μελάνωμα σε αντίθεση με τον ακανθοκυτταρικό καρκίνο ο οποίος εμφανίζεται στα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος, παρουσιάζεται πιο συχνά σε σημεία που δεν τις βλέπει ο ήλιος και συνήθως στην πλάτη στους άνδρες και ψηλά στα πόδια στις γυναίκες. Το 30% προέρχεται από μετάλλαξη προϋπαρχόντων μελαγχρωστικών σπίλων. Η θεραπεία, ανέφερε ο κ. Αντωνίου, γίνεται με χειρουργική εκτομή, καθαρισμό λεμφαδένων, βιοψία φρουρού λεμφαδένα και σε προχωρημένα στάδια εφαρμόζεται ανοσοθεραπεία με ιντερφερόνη και ιντερλευκίνη-2, ενώ σε περιπτώσεις μεταστάσεων στον εγκέφαλο ή τον πνεύμονα εφαρμόζεται παρηγορητική ακτινοθεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται 3 εβδομάδες μετά την κλινική διάγνωση ή την επιβεβαίωση με βιοψία. Όλες οι συμπληρωματικές θεραπείες έχουν στόχο την αύξηση του χρόνου ελεύθερου νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Όταν εντοπιστούν διηθημένοι λεμφαδένες το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι κάτω του 30%, ενώ με παρουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων η πενταετής επιβίωση είναι μικρότερη του 4%.
Ο καρκίνος του δέρματος, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, προκαλείται από την κακοήθη εξαλλαγή ενός μελανικυττάρου σε μελάνωμα ή επιθηλιακού κυττάρου σε επιθηλίωμα με τη συνεργική επίδραση γενετικών, ανοσολογικών, περιβαλλοντικών και ηλικιακών παραγόντων. Άτομα με κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια, με πολλούς και κυρίως δυσπλαστικούς σπίλους (ελιές), συγγενή γιγάντιο μελαγχρωστικό σπίλο και οικογενειακό ιστορικό μελανώματος θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Το 90% των καρκίνων του δέρματος οφείλεται αποκλειστικά στην έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, ενώ άλλα αίτια είναι οι χημικές ουσίες , η ραδιενεργή ακτινοβολία, οι χρόνιοι ερεθισμοί και οι εγκαυματικές ουλές. Για την έγκαιρη διάγνωση θα πρέπει κάθε άτομο να κάνει αυτοεξέταση και να παρατηρεί αν υπάρχει ασυμμετρία, τα όρια, το χρώμα , το μέγεθος, και τις αλλαγές στους σπίλους. Απαραίτητη θεωρείται η ετήσια εξέταση από δερματολόγο και η χαρτογράφηση των μελαγχρωστικών βλαβών του δέρματος.

Κακή χρήση αντηλιακών
\
Ο ήλιος δεν είναι φίλος του δέρματος και όσο λιγότερη είναι η αθροιστική έκθεση στην ακτινοβολία του τόσο προστατευμένοι είμαστε από τον καρκίνο του δέρματος, τόνισε ο κ. Αντωνίου. «Η προστασία από τον ήλιο επιτυγχάνεται με σωστή εφαρμογή και σε επαρκή ποσότητα αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε 30 λεπτά να δράσει πριν την έκθεση στον ήλιο. Συνήθως χρησιμοποιούμε το 1/10 της δόσης που θα έπρεπε, ενώ για σωστή προστασία στο σώμα χρειάζεται 30-50ml αντηλιακού το οποίο πρέπει να ανανεώνεται ανά 2 ώρες σε συνθήκες έντονης ζέστης ή κολύμβησης. Η ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να βάζουμε για να έχουμε σωστή προστασία για το πρόσωπο είναι όση το μήκος ενός δακτύλου, για το πρόσθιο μέρος του κορμού 2 δάχτυλα , για το οπίσθιο μέρος 2 δάχτυλα και από 2 δάκτυλα σε κάθε μέλος. Η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι μικρότερη, ενώ η ένδυση με σκουρόχρωμα ρούχα (μπλε) προστατεύει», εξήγησε.
Όσον αφορά τα σολάριουμ, υπογράμμισε ότι δεν είναι ασφαλή γιατί χρησιμοποιούνται λάμπες UVA υψηλής ισχύος η οποία είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη UVΒ προκειμένου να επιτευχθεί το ίδιο μαύρισμα. «Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη δράση τόσο υψηλών δόσεων UVA, καθώς δεν υπάρχουν στη φύση υπό φυσιολογικές συνθήκες και παράλληλα παράγεται ένα μικρό ποσοστό της πιο επικίνδυνης ακτινοβολίας UVΒ και το επιτευχθέν μαύρισμα δεν παρέχει πραγματική φωτοπροστασία», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: