Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2008

Η τεστοστερόνη συνδέεται με την κατάθλιψη


PATHFINDER

Οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, με χαμηλά ποσοστά τεστοστερόνης στο αίμα τους, είναι πιο επιρρεπείς στο να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε 4.000 άντρες, ηλικίας άνω των 70 ετών, έδειξε πως όσοι έχουν χαμηλά ποσοστά τεστοστερόνης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους έχουν υψηλά επίπεδα της αντρικής ορμόνης.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η ορμόνη επηρεάζει τα επίπεδα των βασικών χημικών του εγκεφάλου.

Με το πέρασμα των χρόνων, τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό μειώνονται. Η ομάδα των Αυστραλών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που διεξήγαγαν την έρευνα, μελέτησαν 3.987 άντρες, ηλικίας άνω των 70 ετών. Κάθε ένας από τους άντρες έδωσε δείγμα αίματος και υποβλήθηκε σε εξετάσεις προκειμένου να αποφανθούν οι ειδικοί εάν πάσχει από κατάθλιψη.

Συνολικά, 203 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν ως καταθλιπτικοί. Τόσο τα επίπεδα συνολικής τεστοστερόνης όσο και τα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης ήταν εξαιρετικά χαμηλά, ένα γεγονός που δεν συνδέεται με τις πρωτεΐνες.

Κατόπιν, οι ερευνητές συνδύασαν τα δεδομένα αυτά με διαφόρους άλλους παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο και τα ποσοστά λίπους στον οργανισμό. Όσοι άντρες είχαν ποσοστό κάτω του 20% ελεύθερης τεστοστερόνης, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Ενώ οι επιστήμονες υποστήριξαν πως χρειάζεται ακόμα περεταίρω έρευνα για να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν με σιγουριά τα ευρήματά τους, εντούτοις η μελέτη τους αύξησε τις πιθανότητες να βρεθεί μία θεραπεία που θα αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους ηλικιωμένους άντρες προκειμένου να θεραπευτεί η κατάθλιψη.

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου

Προγενέστερη μελέτη σε 800 άντρες, ηλικίας άνω των 50 ετών, έδειξε πως όσοι είχαν χαμηλά ποσοστά τεστοστερόνης είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε διάστημα 18 ετών, σε σχέση με όσους είχαν αυξημένα ποσοστά της ορμόνης, ενώ ως πιθανές αιτίες θανάτου θεωρήθηκαν οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.  Εάν αναλογιστεί, επομένως, κάποιος ότι η σωματική τους υγεία δεν κρίνεται ικανοποιητική, τότε είναι λογικό να είναι και πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Οι Αυστραλοί, όμως, επιστήμονες, δεν φαίνεται να υποστηρίζουν ολοκληρωτικά αυτή την άποψη, δηλώνοντας πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κένταλ από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ και ειδικός στη φαρμακολογία δήλωσε πως υπάρχει μία πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν πως τα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με τη διάθεση, ενώ θέτει ως παράδειγμα τους αγρότες, οι οποίοι ευνουχίζουν τα αρσενικά ζωντανά τους προκειμένου να τα ηρεμήσουν.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν πως η αφαίρεση των γεννητικών τους οργάνων εμπόδιζε τη δραστηριότητα των αντικαταθληπτικών σε βασικά χημικά του εγκεφάλου που ευθύνονται για τον έλεγχο της διάθεσης. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ρίχνουν τη διάθεση,» αναφέρει ο Κένταλ.

Ο καθηγητής Στάφορντ Λάιτμαν, ειδικός ορμονολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ υποστήριξε και αυτός με τη σειρά του ότι η τεστοστερόνη μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης. Για παράδειγμα, τα χαμηλά ποσοστά τεστοστερόνης έχουν συνδεθεί με μειωμένη αντίληψη.

Παρ' ολ' αυτά, υπογράμμισε πως η κατάθλιψη, και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, είναι συχνά αποτέλεσμα πολλών διαφόρων, αλληλο-εξαρτώμενων παραγόντων και δεν θα πρέπει να δίνεται έμφαση σε έναν μεμονωμένο παράγοντα.  «Κατά την άποψή μου, τα χαμηλά ποσοστά τεστοστερόνης είναι ένας συμβάλλων παράγοντας για την εμφάνιση κατάθλιψης, αλλά δεν είναι ο πιο ισχυρός.»

BBC News

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: