Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2006

Θηλασμός

Θηλασμός

Μικρά Μυστικά για Επιτυχημένο Θηλασμό

Ο θηλασμός είναι μια τέχνη που μαθαίνεται σιγά-σιγά.
Σύντομα μητέρα και βρέφος συντονίζονται και η διαδικασία του θηλασμού κυλάει ομαλά.
Για πολλά μωρά και τις μητέρες τους ο θηλασμός μπορεί να προχωρεί ομαλά και χωρίς προβλήματα από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Ενδέχεται όμως να παρουσιαστούν κάποιες δυσκολίες, ιδιαίτερα στην αρχή.
Ευτυχώς πολλές δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα, εάν ξέρετε πώς θα τις αντιμετωπίσετε.


Επίπεδες και εισέχουσες θηλές
Οι επίπεδες και εισέχουσες θηλές αποτελούν εμπόδιο στο θηλασμό. Η προετοιμασία από την εγκυμοσύνη δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η τεχνητή θηλή που εφαρμόζει στο μαστό, η υπομονή και η επιμονή της μητέρας βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στη λύση του προβλήματος και στην επιτυχία του θηλασμού.

Σπαργάνωση (πέτρωμα) των μαστώνΣυμβαίνει το δεύτερο προς τρίτο εικοσιτετράωρο. Η πρόωρη έναρξη του θηλασμού και ο ελεύθερος θηλασμός σε διάρκεια και συχνότητα περιορίζουν το πρόβλημα.

ΣυμφόρησηΑν το μωρό σας δεν θηλάζει συχνά και αποτελεσματικά από τις πρώτες ημέρες που θα έρθει το γάλα σας, πιθανότατα οι μαστοί σας θα εμφανίσουν έντονη συμφόρηση. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με συχνά γεύματα του μωρού σας.
Ερεθισμένες θηλέςΑν το βρέφος δεν είναι σε σωστή θέση τη στιγμή που θηλάζει ή αν δεν προσκολλάται καλά στο μαστό, σίγουρα θα καταλήξετε με ερεθισμένες θηλές. Ο πόνος και η δυσφορία που προκαλείται από το θηλασμό δεν πρέπει να σας αποτρέψουν από την προσπάθεια.

ΜαστίτιδαΗ μαστίτιδα είναι μία μόλυνση των μαστών που προκαλείται από μικρόβια. Δημιουργεί οίδημα, θερμότητα και πόνο σε έναν μαστό συνήθως ή σε τμήμα του. Αν διαπιστώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο θηλασμός συνεχίζεται από τον άλλο μαστό. Από τον πάσχοντα μαστό αφαιρούμε το γάλα είτε με το χέρι είτε με θήλαστρο έως ότου αποθεραπευτεί, οπότε και συνεχίζουμε το θηλασμό.

Θηλασμός μετά από πλαστική εγχείριση των μαστώνΗ πλαστική εγχείρηση αυξητικής των μαστών δεν παρεμποδίζει το θηλασμό, με την προϋπόθεση ότι οι θηλές δεν έχουν μετατοπιστεί και οι γαλακτοφόροι οδοί δεν έχουν αποκοπεί.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΚΑΛΗ
Με τη συνεργασία της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΤΡΑΜΑΝΗ, προϊσταμένης Μαίας και υπεύθυνης για το μητρικό θηλασμό στο μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια: