Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2006

Παχυσαρκία



Οι κακές συνήθειες «κόβουν» από τους Έλληνες 10 χρόνια ζωής

Πολλοί Έλληνες δεν προσέχουν τη διατροφή τους, δε γυμνάζονται αρκετά, καπνίζουν πολύ και αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με τον ύπνο τους, ενώ δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις με συνέπεια να χάνουν τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης για την υγεία, την ποιότητα της ζωής και την χρήση των υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας, την οποία πραγματοποίησαν σε 1.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι Έλληνες έχουν απομακρυνθεί αρκετά από την παραδοσιακή, μεσογειακή διατροφή, καθώς υπερκαταναλώνουν κρέας και γλυκά και υποκαταναλώνουν δημητριακά (ιδίως δημητριακά ολικής αλέσεως), φρούτα, λαχανικά και ψάρια.

Στην πραγματικότητα, η μέση κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών είναι περίπου 100 γραμμάρια την εβδομάδα, η μέση κατανάλωση κοτόπουλου το ίδιο και η μέση κατανάλωση κόκκινου κρέατος 140 γραμμάρια εβδομάδα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, θα έπρεπε να τρώμε 300-360 γραμμάρια ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα, 240 γραμμάρια πουλερικών και μόλις 60 γραμμάρια κρέατος.

Αντίστοιχα, τρώμε το 25% των οσπρίων και των ξηρών καρπών που συνιστώνται για καλή υγεία και το 50% των δημητριακών. Ωστόσο, τα περισσότερα δημητριακά που τρώμε είναι επεξεργασμένα, καθώς μόλις το ένα τέταρτο των προσλαμβανομένων ποσοτήτων είναι ολικής αλέσεως.

Όσον αφορά τα γλυκά, κατά μέσον όρο τρώμε δύο γλυκά την εβδομάδα, ενώ ειδικά οι νέοι καταναλώνουν τρία.

Επιπλέον, περίπου ο ένας στους δύο Έλληνες τρώει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα εκτός σπιτιού, με τους νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών να είναι οι πληθυσμιακή ομάδα που κοντεύει να ξεχάσει τι θα πει σπιτικό φαγητό (το 70% είπαν ότι τρώνε συστηματικά εκτός σπιτιού).

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι το 49,9% των ανδρών και το 30,8% των γυναικών καπνίζουν σε καθημερινή βάση, με το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες κάτω των 24 ετών να είναι 44,3%.

Ακόμα, όμως, και όσοι δεν καπνίζουν, έχουν μάθει να ζουν με τον καπνό των άλλων: από τους 604 περιστασιακούς ή μη-καπνιστές που ερωτήθηκαν, το 31,5% δήλωσαν παθητικό κάπνισμα στο σπίτι και το 38% παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι οι δύο στους τρεις καπνιστές θα ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα, αφού στην σχετική ερώτηση απάντησαν με έναν «ναι» ή «ίσως».

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι ο ένας στους τέσσερις Έλληνες αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου, ότι ένας στους τρεις άνδρες και τέσσερις στις δέκα γυναίκες δεν γυμνάζονται, καθώς και ότι το τσεκ απ αποτελεί άγνωστη λέξη για πολλούς από εμάς.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι έξι στις δέκα γυναίκες που έχουν περάσει την κλιμακτήριο δεν έχουν κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας για την οστεοπόρωση, καθώς και ότι μία στις δύο γυναίκες δεν κάνουν αυτοψηλάφηση μαστού για καρκίνο και τέσσερις στις δέκα δεν εξετάζονται ούτε από τον γιατρό τους.

Επιπλέον, μέχρι την ηλικία των 54 ετών, οι επτά στους δέκα άνδρες δεν έχουν κάνει ποτέ την αιματολογική εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) που ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη ? το ίδιο και το 45% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Επιπλέον, το 27,2% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν έχουν κάνει καν εξετάσεις για την χοληστερίνη τους, όταν οι συστάσεις των ειδικών είναι η πρώτη εξέταση να γίνεται στην ηλικία των 20 ετών.

Μετά απ’ όλα αυτά, μοιραία σχεδόν ο ένας στους τρεις είπαν ότι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, όπως υπέρταση ή υπερχοληστερολαιμία.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάσθηκαν από τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα, διευθυντή του ΙΚΠΙ, την ψυχολόγο κα Χριστίνα Δημητρακάκη, επιστημονική συνεργάτρια του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, και τον κ. Δημήτρη Μπουλαμάτση της εταιρείας Metron Analysis.

Δεν υπάρχουν σχόλια: