Κυριακή, Σεπτεμβρίου 24, 2006

Η πλατυποδία στα παιδιά

Η πλατυποδία στα παιδιά: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Η πλατυποδία είναι μια ανατομική κατάσταση κατά την οποία το ένα ή και τα δύο πόδια δεν έχουν μια κανονική καμάρα.

Αρχικά όλα τα βρέφη φαίνεται ότι έχουν πλατυποδία διότι η καμάρα του πέλματος των ποδιών τους, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Οι καμάρες στα πόδια των παιδιών σχηματίζονται όταν αυτά είναι μεταξύ 2 και 3 ετών.

Πρέπει να ξέρετε ότι ακόμη και σε μεγαλύτερα παιδιά, συνήθως η πλατυποδία δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

Η πλατυποδία στα παιδιά προκαλείται από χαλαρούς συνδέσμους μεταξύ των αρθρώσεων και λόγω του ότι στην παιδική ηλικία υπάρχει λίπος μεταξύ των οστών του ποδιού.

Για τους λόγους αυτούς, η καμάρα του ποδιού χάνεται όταν το παιδί στέκεται. Όταν το παιδί κάθεται ή όταν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού τραβηχτεί προς τα πίσω, οι καμάρες του ποδιού φαίνονται ότι υπάρχουν. Όταν όμως σταθεί και τα πόδια παίρνουν βάρος, τότε οι καμάρες χάνονται.

Είναι αναγκαίο τα πόδια του παιδιού, να εξετασθούν από τον παιδίατρό του. Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτικό στις περιπτώσεις εκείνες που το παιδί παραπονιέται για πόνο στον αστράγαλο ή στα πόδια.

.

Η πλατυποδία στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει πόνο στη φτέρνα ή στην καμάρα του πέλματος. Μπορεί να προκαλεί πόνο κατά το περπάτημα ή κατά το τρέξιμο.

.

.

Ο γιατρός θα εξετάσει το γόνατο και τη γοφική άρθρωση (άρθρωση μηριαίου και λαγόνιου οστού) για να σιγουρευτεί ότι οι πόνοι δεν οφείλονται σε παθήσεις των αρθρώσεων εκείνων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η πλατυποδία μπορεί να οφείλεται σε οστά του ποδιού που είναι συνενωμένα μεταξύ τους. Στις καταστάσεις αυτές τα οστά δεν μπορούν να κινούνται και προκαλείται πόνος στα πόδια.

Οι ακτινογραφίες των ποδιών μπορούν να βοηθήσουν και να δείξουν το πρόβλημα. Η απλή κλινική εξέταση των ποδιών από τον γιατρό μπορεί επίσης να δείξει το πρόβλημα.

Συνήθως δεν χρειάζονται ειδικά παπούτσια ή ένθετα μέσα στα παπούτσια των παιδιών. Η ανάπτυξη των ποδιών του παιδιού θα είναι η ίδια, ανεξάρτητα από το εάν τοποθετούνται ή όχι ένθετα με στόχο τη στήριξη της καμάρας του ποδιού.

Τα ειδικά παπούτσια, άλλα ένθετα ή σφήνες, είναι χρήσιμα για να συγκρατούν καλά το πόδι μέσα στο παπούτσι. Συνήθως τα ένθετα στο παπούτσι ή τα στηρίγματα για τη φτέρνα, χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που τα παιδιά παραπονούνται για πόνο.

Δεν υπάρχουν δραστηριότητες που θα κάνουν το πόδι του παιδιού να χειροτερεύσει. Γι' αυτό δεν πρέπει να το περιορίσετε ή να του στερήσετε κάτι. Εάν λόγω υπερβολικής δραστηριότητας, τα πόδια με πλατυποδία προκαλούν πόνο τότε ίσως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η ξεκούραση.

Το είδος ή η μόδα των παπουτσιών, το περπάτημα με γυμνά πόδια, το τρέξιμο, οι ασκήσεις των ποδιών, τα πηδήματα δεν μπορούν να χειροτερεύσουν ή να βελτιώσουν την πλατυποδία.

Η χειρουργική θεραπεία δεν χρειάζεται στους περισσότερους ασθενείς που πάσχουν από πλατυποδία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις που η πλατυποδία οφείλεται σε οστά του ποδιού που είναι συνενωμένα μεταξύ τους και στις οποίες οι άλλες μέθοδοι με ένθετα και στηρίγματα δεν έχουν βοηθήσει, τότε μπορεί να χρειαστεί εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση από χειρουργό που είναι ειδικευμένος και έχει εμπειρία στο πρόβλημα.

από το :

http://www.medlook.net/article.asp?item_id=752

Δεν υπάρχουν σχόλια: